Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalının Vizyonu

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalının Vizyonu

 

Erken çocukluk döneminde bulunan 0-8 yaş arası çocukların gelişimi ve eğitimini kültürel, psikolojik, sosyolojik, biyolojik olarak disiplinler arası ve bütüncül bir bakış açısı ile değerlendirebilen, erken çocukluk eğitimine yönelik alan becerileri ile donanmış, araştıran, eleştiren, yaşam boyu öğrenmeye ve gelişmeye açıkerken çocukluk eğitimcileri yetiştiren; erken çocukluk ve erken çocukluk öğretmen eğitimi alanlarında bilimsel araştırmalar ve yayınlar yapan, projeler üreten, ulusal ve uluslararası düzeyde kabul gören ve tercih edilen bir anabilim dalı olmaktır.

 

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalının Misyonu

 

Erken çocukluk dönemi ve çocuk gelişimi ile ilgili kuramları kavrayan, çocuğu, aileyi ve yaşadığı toplumu tanıyan, onları bütüncül bir bakış açısı ile değerlendiren, donatıldığı bilgi ve becerileri uygulamaya aktararak çocuk, aile ve toplumun ihtiyaçlarına cevap veren çalışmalar yapan, öğrenme ve araştırma güdüsü yüksek, öğrenmekten, öğretmekten, araştırmaktan keyif alan, işini seven, eleştirel düşünme, problem çözme, iletişim ve işbirliği becerilerine sahip, bilgi ve iletişim teknolojileri okuryazarı, girişimci, üretken ve sorumlu bireyler, öğretmenler ve akademisyenler yetiştirmektir.

 

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı

 

Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü içerisinde yer alan Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda 2018 yılında YÖK tarafından güncellenen Okul Öncesi Öğretmenliği Lisans Programı uygulanmaktadır.  Program ilk mezunlarını 2021-2022 öğretim yılında vermiştir.

 

Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı’nda lisans eğitimi için dört yıllık, yüksek lisans eğitimi için iki yıllık bir program yürütülmektedir.

 

Okul Öncesi Eğitimi Lisans programının amacı; okul öncesi öğretmenleri yetiştirmenin yanı sıra 0-8 yaş arası çocuklarla çeşitli ortamlarda çalışabilecek eğitimcilere gerekli bilgi ve becerileri kazandırmaktır.  Bu doğrultuda, öğretmen adaylarına 0-8 yaş arası çocuğu olan ailelerle, eğitim ve sağlık hizmetleri veren sosyal ve toplumsal kuruluşlardaki uzmanlarla birlikte çalışma becerilerinin kazandırılmasını da amaçlamaktadır.

 

Lisans programında alan bilgisi, öğretmenlik meslek bilgisi, genel kültür ve uygulama derslerine yer verilmektedir. Ayrıca, öğrenciler için genel kültür, meslek bilgisi ve alan seçmeli dersleri de sunulmaktadır. Dersler kuramsal ve uygulamalı olarak yürütülmektedir. Programdaki kuramsal dersler teknoloji destekli ortamlarda verilmektedir. Uygulamalı dersler ise, Eğitim Fakültesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Uygulama İlköğretim Okullarındaki anasınıfları ve anaokulları işbirliği ile Uygulama Öğretim Elemanı ve Uygulama Öğretmeni gözetiminde 7. ve 8. yarıyılda gerçekleştirilmektedir.

 

Anabilim Dalı Başkanı

 Doç. Dr. Türker SEZER